Repeater: aanschaf & informatie

Communicatie is in veel (werk)situaties van groot belang. In het geval van grote evenementen en calamiteiten zelfs van levensbelang. In deze situaties kunt u helaas niet altijd vertrouwen op een telefoon of GMS: bij een netwerk- of stroomstoring ligt de volledige communicatie gegarandeerd plat. Portofoons en mobilofoons blijven in deze gevallen wél werken en krijgen daarom vaak de voorkeur. De enige voorwaarde: een kwalitatief goed en groot bereik. Een repeater station kan dat garanderen. U bent altijd optimaal bereikbaar. Bij APS kunt u terecht voor zowel de huur als koop van repeaters.

Bereik & beïnvloeding door obstakels

Portofoons communiceren direct met elkaar, zonder tussenkomst van een zendmast. Dit in tegenstelling tot een mobiele telefoon, waarbij het bericht via een zendmast naar de ontvanger wordt gestuurd. Alhoewel u dus bij een portofoon niet te maken heeft met de beperkingen van providers, mobiele netwerken en stroom, dient u wel rekening te houden met diverse door de natuur gecreëerde of menselijke obstakels die het bereik kunnen beïnvloeden, zoals:

  • Kwaliteit en vermogen van de portofoon.
  • Frequentieband van de portofoon: UHF of VHF (verderop in de tekst uitgebreide uitleg).
  • Het antennesysteem van de portofoon.
  • Binnen- of buitengebruik van de portofoon.
  • Het omringende terrein, bijvoorbeeld gebouwen en andere obstakels van o.a. beton, glas, metaal en hout. Maar ook kelders, loodsen en (gesloten) branddeuren kunnen het bereik beïnvloeden.
  • Licentievrije portofoons vs. licentie portofoons (verderop in de tekst uitgebreidere uitleg).
  • Digitale vs. analoge portofonie (verderop in de tekst uitgebreidere uitleg).

UHF vs. VHF

Wanneer u een portofoon aanschaft kiest u tussen twee frequentiebanden (frequentiegebieden): UHF (Ultra High Frequency) en VHF (Very High Frequency). Deze twee frequentiegebieden maken in gebruik een significant verschil. Zo zijn UHF golflengten korter, waardoor ze gemakkelijker door beton, metaal en andere obstakels kunnen dringen. UHF is daarmee speciaal ontwikkeld voor gebruik in de stad, tussen en in gebouwen. UHF is de populairste keuze en zorgt in de meeste gevallen voor een beter allround signaal.

Dat wil echter niet zeggen dat UHF ook in úw geval de beste beslissing is. VHF is namelijk  de juiste keuze indien u op zoekt bent naar een portofoon voor langere afstanden met weinig of geen gebouwen en obstakels. Door de langere golflengte van UHF kunnen de signalen namelijk grotere afstanden overbruggen.

Bij APS adviseren we u graag over het gebruik van UHF of VHF. Eventueel kunnen wij beiden testen in uw omgeving. Uiteraard bieden wij repeaters voor zowel UHF als VHF portofoons.

Licentievrije vs. licentie portofoons

Licentievrije portofoons maken gebruik van acht door de overheid vrijgegeven frequenties. Alle vrij verkrijgbare zend- en ontvangapparatuur werken op deze frequenties. Obstakels in het geval van licentievrije portofoons zijn daardoor: toenemende gebruikersaantallen van de licentievrije frequentie, uitbreiding van WiFi netwerken, 3g en 4G mobiele data en uitgebreide GMS netwerken, DECT telefonie, draadloze bedieningen, enzovoorts. Licentie portofoons zijn duurder, maar geven de beschikking over een eigen toegewezen frequentie, waardoor de kans op hinder van anderen een stuk kleiner is.

Digitale vs. analoge portofonie

Al sinds decennia worden analoge portofoons gebruikt voor de communicatie tussen mensen op grote afstand. De analoge variant is vaak goedkoper, maar kan slechts één gespreksgroep per frequentie aan en kan gemakkelijk worden afgeluisterd. Bovendien neemt de kwaliteit van de communicatie af naarmate die afstand groter wordt. In een analoog netwerk kunt u maximaal één repeater inzetten om dit bereik te vergroten.

Waarschijnlijker is dat digitale portofoons de toekomst hebben. Deze kunnen meerdere gespreksgroepen per frequentie aan, terwijl u maar één enkele vergunning hoeft aan te vragen. Deze digitale variant kent bovendien allerlei extra functies. Denk aan het versturen van tekstberichten, het inkoppelen van machines, GPS plaatsbepaling en meer. De digitale portofoon biedt een verbeterde geluidskwaliteit ten opzichte van analoge portofoons. Bovendien kunnen er meerdere repeaters aan elkaar worden gekoppeld.

APS repeater station voor groter bereik

Met een repeater kunt u het dekkingsgebied vergroten. Omdat u verwacht in uw situatie een groot bereik nodig te hebben. Of omdat de situatie na aanschaf van uw portofoons zodanig veranderd is – denk bijvoorbeeld aan nieuwbouw – dat het bereik niet langer van voldoende kwaliteit is.

repeater-station

Bij APS huurt of koopt u een relais- of repearstation dat het bereik vergroot. Deze repeater functioneert als een zend/ontvangereenheid die APS als tussenstation centraal op uw locatie plaatst. Er wordt dan niet meer rechtstreeks van portofoon naar portofoon gecommuniceerd, maar de verbinding wordt door de repeater gerailleerd. Met een repeater kunt u het zendbereik van uw portofoons tot maar liefst 5 tot 10 keer vergroten.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de koop of huur van een repeater station bij APS? Wij bieden modellen voor analoge en digitale portfoons, voor de frequentiebanden UHF en VHF, voor licentievrije en licentie modellen. We adviseren u graag over een passend product.

Neem nu contact op met de specialisten van APS Mobiele Communicatie.

Terug naar portofoon/mobilofoon